Tekst door: Sadri Ellouze en Sandra Broché, Advocaten CEW & Partners
Elke huurovereenkomst moet geregistreerd worden. Wat betekent dit in de praktijk? Voor welke huurovereenkomsten is dit verplicht? Wie moet wanneer actie ondernemen? Hoeveel kost dit? Wat bij niet-registratie? In dit artikel vind je een antwoord op enkele meestgestelde vragen.
De registratie is verplicht voor contracten voor verhuring, onderverhuring en overdracht van huur voor (delen van) gebouwen in België. In dit artikel focussen we echter op huurovereenkomsten voor woningen die uitsluitend bestemd zijn voor huisvesting1 van een gezin, een groep of een individu.
Volgens de fiscale2 wetgeving ligt de registratieplicht bij de verhuurder. Maar ook iemand anders mag die verplichting uitvoeren, al dan niet in opdracht van de verhuurder. Zo kan een huurder zelf een huurovereenkomst laten registreren, met het oog op de bescherming die deze formaliteit hem biedt.
Een huurovereenkomst voor woningen uitsluitend bestemd voor huisvesting moet geregistreerd3 worden binnen twee maanden vanaf de datum van de ondertekening ervan. Binnen deze termijn is registratie gratis en vrij van zegelrecht (een belasting betaald via fiscale zegels)4. Deze registratie kan snel en vlot gebeuren via de online applicatie MyRent.
Laten we even kijken naar de sancties die zijn vastgelegd in de huurwetgeving van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
De huurder blijft bovendien verplicht om de verhuurder te informeren over zijn beslissing om het gehuurde pand te verlaten.
Het is belangrijk om te signaleren dat de woninghuurovereenkomst niet langer een federale, maar een regionale materie is. Dit leidt tot een aantal verschillen tussen de gewesten onderling. Als verhuurder kan je je dus beter nauwkeurig inlichten over de regionale wetgeving die van toepassing is op jouw huurovereenkomst.
Zo valt de registratie van huurovereenkomsten in Wallonië bijvoorbeeld onder een gelijkaardige wettelijke regeling als in het Brussel Hoofdstedelijk Gewest (die we hierboven toegelicht hebben). Volgende punten verschillen wel:
De registratie van een huurovereenkomst is een belangrijke stap voor huurders en verhuurders. Gebruik een huurcontract van Immoweb Docs en beheer de registratie vanuit je eigen privékluis op het platform.
Voetnoten
1 artikel 19, 3°, a) van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten
2 artikel 30, 7° van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten en van de Brusselse Huisvestingscode (artikel 227, 1e alinea)
3 artikel 32, 5° van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten
4 artikel 161, 12° van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten
5 artikel 41 van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten
6 artikel 227, 1e alinea
7 artikel 227, alinea 2 van de Brusselse Huisvestingscode
8 artikel 229, alinea 3 van de Brusselse Huisvestingscode
9 artikel 57, alinea 2 van het Waalse decreet van 15 maart 2018 m.b.t. de woninghuurovereenkomst
10 artikel 63, alinea 2 van het Waalse decreet van 15 maart 2018 m.b.t. de woninghuurovereenkomst