Welke plichten heb je als huurder bij een huurovereenkomst?

Une jeune femme avec un pinceau à la main admire les murs qu’elle est en train de peindre.

Bij een huurovereenkomst heb je als huurder recht op een veilige en comfortabele woning. Maar daartegenover staan ook plichten die je moet vervullen. Deze plichten zijn zeer uiteenlopend van aard. We zetten ze hieronder op een rijtje voor jou.

Wil je weten welke plichten je als huurder hebt in het kader van een huurovereenkomst? Het is verstandig om jouw plichten goed na te leven, want op die manier blijft de contractuele relatie met jouw verhuurder correct en aangenaam.

 

Algemene verplichtingen

  • Je moet jouw huurwoning met voldoende huisraad uitrusten.
  • Je moet de huurprijs betalen die in de huurovereenkomst vastgelegd werd.
  • Je moet de huurwoning als een goede huisvader gebruiken.
  • Je moet de aansprakelijkheid dragen voor brand.

 

Onderhoudsverplichting

  • Je moet het gehuurde goed onderhouden en schoonmaken.
  • Je moet kleine onderhoudsherstellingen (laten) uitvoeren die ten laste zijn van een huurder.
  • Je moet schade aan het pand steeds vermijden, zowel opzettelijk als door onvoorzichtigheid.

 

Meldingsplicht

Als huurder moet je de verhuurder tijdig inlichten over beschadigingen aan het gehuurde pand. Anders kan je later geen schadevergoeding vragen. Wat meer is, je vervult je plicht als goede huisvader niet, waardoor je verplicht kan worden om de verhuurder te vergoeden.

 

Teruggaveplicht

  • Als huurder moet je het pand op het einde van de huurovereenkomst teruggeven. Doe je dat niet, dan kun je niet zomaar uit het pand gezet worden – de verhuurder moet daarvoor toelating vragen aan de vrederechter – maar je riskeert wel een schadevergoeding, omdat de verhuurder het pand niet kan gebruiken of niet aan nieuwe huurders kan verhuren.
  • Het is evident dat je het gehuurde pand ook in zijn oorspronkelijke staat teruggeeft, met uitzondering van de beschadigingen door normaal gebruik. Anders riskeer je zware boetes. Bij teruggave van het pand zal de verhuurder op basis van de plaatsbeschrijving kritisch kijken naar mogelijke beschadigingen aan het gebouw.

Een waterdicht huurcontract met Immoweb Docs

Wil je discussies met je verhuurder vermijden? Een goede relatie begint bij het huurcontract. Zorg ervoor dat je je huurcontract in alle vertrouwen kunt ondertekenen? Gebruik de modelhuurcontracten van Immoweb Docs.

Wat je ook kan interesseren: