De juridische regels bij een huurovereenkomst op een rijtje

Jong koppel dat een huis wil huren inspecteert een kamer die gerenoveerd moet worden

Als verhuurder moet je rekening houden met specifieke juridische spelregels bij de verhuur van een pand. Op die manier vermijd je dure boetes en blijft de relatie met je huurder(s) optimaal. Wat zijn de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden?

Verhuur je een pand, dan moet je verplicht een schriftelijke huurovereenkomst opmaken. Dit geeft jou als verhuurder de mogelijkheid om eventuele geschillen met je huurder zoveel mogelijk te vermijden of – indien nodig – vlot op te lossen.

 

Welke gegevens moet je zeker vermelden in een huurovereenkomst?

In een huurovereenkomst mogen de volgende elementen zeker niet ontbreken:

 • De identiteit van alle partijen
 • De begindatum van de huurovereenkomst
 • Een beschrijving van alle ruimtes van het verhuurde pand
 • Het huurbedrag

Een huurovereenkomst is pas juridisch waterdicht als het ook de volgende gegevens vermeldt: het resultaat van het EPB-certificaat (dat voor de start van de huur opgesteld moet worden) en – in sommige gevallen – de stedenbouwkundige informatie over het verhuurde pand. Een plaatsbeschrijving, eventueel aangevuld met gevalideerde foto’s, maakt de huurovereenkomst volledig.

 

Welke regels gelden er in jouw gewest?

België is een complex land op het vlak van juridische regelgeving. Ook op het vlak van huurwetgeving gelden er verschillende spelregels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Zorg er dus voor dat de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving aan alle gewestelijke regels voldoen.

 

Welke huurovereenkomsten bestaan er?

Er zijn vier soorten huurovereenkomsten: de huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats, de handelshuurovereenkomst, de pachtovereenkomst en de huurovereenkomst volgens het algemeen regime.

 • De huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats
  Bij deze overeenkomst gebruikt de huurder het pand als hoofdverblijfplaats. Dat kan vanaf de start van de huur, maar kan ook aangepast worden in de loop van de huurperiode, met jouw uitdrukkelijke of stilzwijgende toestemming.
 • De handelshuurovereenkomst
  Met dit contract sluiten verhuurder en huurder een overeenkomst voor een pand (of een deel ervan) dat vooral gebruikt wordt voor kleinhandel of als ruimte waarin een handelaar of producent in contact komt met klanten.
 • De pachtovereenkomst
  Deze overeenkomst tussen verhuurder en huurder wordt hoofdzakelijk afgesloten voor gebouwen of terreinen die voor landbouwactiviteiten (behalve bosbouw) gebruikt zullen worden.
 • De huurovereenkomst volgens het algemeen regime
  Bij deze overeenkomst gaat het om contracten die afwijken van de bovenstaande pistes. Denk aan een tweede verblijfplaats, de huur van kantoren of opslagruimtes, industriële gebouwen, de huur van seizoensgebonden goederen ...

Een waterdicht huurcontract met Immoweb Docs

Het is belangrijk dat je huurcontract aan alle juridische bepalingen voldoet. Gebruik de huurcontracten van Immoweb Docs. Ze werden door gespecialiseerde advocaten opgesteld en houden rekening met alle gewestelijke regels.

Wat je ook kan interesseren: