Als verhuurder moet je rekening houden met specifieke juridische spelregels bij de verhuur van een pand. Op die manier vermijd je dure boetes en blijft de relatie met je huurder(s) optimaal. Wat zijn de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden?
Verhuur je een pand, dan moet je verplicht een schriftelijke huurovereenkomst opmaken. Dit geeft jou als verhuurder de mogelijkheid om eventuele geschillen met je huurder zoveel mogelijk te vermijden of – indien nodig – vlot op te lossen.
In een huurovereenkomst mogen de volgende elementen zeker niet ontbreken:
Een huurovereenkomst is pas juridisch waterdicht als het ook de volgende gegevens vermeldt: het resultaat van het EPB-certificaat (dat voor de start van de huur opgesteld moet worden) en – in sommige gevallen – de stedenbouwkundige informatie over het verhuurde pand. Een plaatsbeschrijving, eventueel aangevuld met gevalideerde foto’s, maakt de huurovereenkomst volledig.
België is een complex land op het vlak van juridische regelgeving. Ook op het vlak van huurwetgeving gelden er verschillende spelregels in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Zorg er dus voor dat de huurovereenkomst en de plaatsbeschrijving aan alle gewestelijke regels voldoen.
Er zijn vier soorten huurovereenkomsten: de huurovereenkomst voor hoofdverblijfplaats, de handelshuurovereenkomst, de pachtovereenkomst en de huurovereenkomst volgens het algemeen regime.
Het is belangrijk dat je huurcontract aan alle juridische bepalingen voldoet. Gebruik de huurcontracten van Immoweb Docs. Ze werden door gespecialiseerde advocaten opgesteld en houden rekening met alle gewestelijke regels.